Stellantis подготвува електрична Panda со цена под 25.000 евра

22

Планот на Stellantis доаѓа во момент кога производителите се борат да ги задржат купувачите, чија потрошувачка моќ е намалена поради инфлацијата

Stellantis планира да додаде второ целосно електрично возило со достапна и ниска цена во своето портфолио за да се натпреварува со Renault и кинеските производители на автомобили како BYD додека потрошувачите бараат подостапни електрични возила.

Новиот ЕВ – модел инспириран од Fiat Panda чија цена ќе биде помала од 25.000 евра – ќе биде претставен во јули 2024 година и ќе има за цел да биде конкуренција на Dacia Spring на групацијата Renault, изјави во интервју извршниот директор на брендот Fiat, Оливие Франсоа.

„Постои вистинска потреба за подостапни ЕВ возила“, рече Франсоа.

Stellantis, матичната компанија на Fiat, исто така планира да започне со продажба на целосно електричен градски автомобил од својата француска марка Citroen со цена под 25.000 евра на почетокот на следната година.

Тој автомобил, e-C3, ќе биде произведен во Словачка за да ги задржи трошоците и подобро да се натпреварува со Spring, кој се произведува во Кина за за романската марка Dacia која е во сопственост на Renault и претстојниот целосно електричен произведен во Франција Renault 5.

Планот доаѓа додека производителите на автомобили се борат да ги задржат купувачите на масовниот пазар, кои забележаа намалена моќ на трошење поради инфлацијата. И со влегувањето на кинеските брендови на европскиот пазар, се зголемува притисокот да се испорачаат електромобили со поволни цени.

Fiat, исто така, планира повторно да го воведе електричниот 500 во САД, каде групацијата Stellantis го има најголемиот профит.

За новата електрична Panda, „многу е веројатно дека ќе има синергии“ со платформата што се користи за новиот Citroen e-C3, рече Франсоа.

Преземено од Avtoplus.mk