Стиглиц: Ова се три причини зошто зголемувањето на каматните стапки може да ја влоши инфлацијата

27

Економистот Џозеф Стиглиц, кој е и добитник на Нобеловата награда, истакна три причини зошто верува дека продолжувањето на каматните стапки во Соединетите Американски Држави ќе ја влоши инфлацијата.
Во интервју за американската телевизиска компанија CNBC тој изјави дека е загрижен дали овој раст е превисок, пребрз и дали трае долго. Стиглиц смета дека е неопходно, како што наведе, да се адаптира политиката на речиси нула или нула каматни стапки што владееше во 2008 година, кога имаше рецесија.

Тој истакна три причини зошто верува дека американската централна банка (ФЕД) може да ја стимулира инфлацијата со зголемување на каматните стапки. Првата е дека тој смета дека најголеми причинители за инфлацијата се нарушувањата во понудата на пазарот, што доведува до повисоки цени на нафтата, храната, па дури и недостиг на храна за бебиња, што неодамна се случи во САД.

“Дали зголемувањето на каматните стапки ќе доведе до повеќе нафта, но по пониска цена? Дали зголемувањето на каматните стапки ќе доведе до повеќе храна, но по пониска цена? Очигледно не. Всушност, ризикот е дека тоа ќе ги влоши работите. Зошто? Тоа мора да инвестираме на начин да се ослободиме од проблемите на понудата што создаваат таков хаос во нашата економија“, изјави тој за CNBC.

Друга причина зошто тој мисли дека зголемувањето на каматните стапки во САД може да ја влоши инфлацијата е тоа што, за Стиглиц, фактот што маржите за големите корпорации се зголемија заедно со нивните влезни трошоци.

„Затоа, зголемувањето на каматните стапки на неконкурентните пазари може да предизвика уште поголема инфлација“, додава тој.

Третата причина поради која тој смета дека порастот на каматите може дополнително да ја влоши инфлацијата се цените на кириите, кои се важен сегмент од инфлацијата. Тој потсети дека зголемувањето на каматите влијае и на кириите.

Стиглиц е професор на Универзитетот Колумбија и автор на книгите „Цената на нееднаквоста“ и „Глобализацијата и нејзините незадоволства“.