СТО предупредува на првите знаци на деглобализација на меѓународната трговија

14

Меѓународната трговија останува глобализирана, но се појавуваат првите знаци на фрагментација на таа врска, предупреди Светската трговска организација (СТО) .
Геополитичките тензии веќе влијаат на глобалните трговски текови, а фрагментацијата на меѓународната трговија може да го загрози економскиот раст и развој.

Идејата за деглобализација е поизразена од почетокот на пандемијата „Ковид-19“, која ги парализираше синџирите на снабдување од Кина и рускиот напад врз Украина. Според извештајот на француската новинска агенција АФП, СТО истакна дека растот на светската трговија веќе е значително забавен за време на глобалната финансиска криза во 2009 година.

„Во оваа фаза на забавена глобализација, се поставува прашањето дали можеби веќе сме во фаза на деглобализација“, изјави за AFP главниот економист на СТО, Ралф Оса. Неговиот тим се залага за реглобализација или нејзино повторно интензивирање. „Веќе има јасно видливи пукнатини во системот на меѓународна трговија“, нагласи тој.

СТО овојпат не спомна конкретни земји, но како што пренесува AFP, јасно е дека станува збор за се поголем јаз меѓу Западот од една страна и Кина и Русија од друга страна. Растот на трговската размена меѓу вторите е околу шест проценти повисок отколку меѓу Западот и другите економии.

Ако светската трговија се подели на два блока, најнеразвиените земји ќе претрпат најголеми загуби, предупредува СТО.