СТО: Забраната за извоз предизвикува поскапување на храната

16

Забраната за извоз предизвикува зголемување на цените на храната и може дополнително да ја влоши глобалната криза, изјави генералниот директорка на Светската трговска организација (СТО), Нгози Оконџо-Ивеала.
„Верувам дека една од работите што не треба да се потцени е начинот на кој забраните за извоз може да ја влошат ситуацијата. „Видовме нешто слично за време на кризата со храна во 2008 и 2009 година, и токму овие активности доведоа до пораст на цените“, рече Оконџо-Ивеала пред 12-та министерска конференција на СТО.

Коментирајќи ја ситуацијата со извозот на жито од Украина, таа посочи дека генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш го држи ова прашање под контрола и преговара со Киев и Русија.

Според неа, во преговорите се вклучени и ЕУ и други политички структури.

Таа посочи дека е многу важно да се укине забраната за извоз за испорака на земјоделски производи кои се вклучени во Светската програма за храна на ОН.