Студентите едуцираа за Светскиот ден за борба против СИДА

29

Сојузот на студенти по медицина во соработка со Студентскиот Парламент на Универзитет Св.Кирил и Методиј и асоцијацијата Х.Е.Р.А. со поддршка од брендот Дурекс, Светскиот ден за борба против СИДА-та го одбележаа со акцијата Уживај во животот, преземи контрола, СТОП СИДА. Тие пред платото на Универзитетот Св. Кирил и Методиј дистрибуираа едукативни материјали и кондоми Дурекс за студентите.

Пред академските граѓани, на Правен Факултет Јустинијан Први, од страна на претставниците на Х.Е.Р.А. беше одржана трибина како и едукативни предавања за средношколците од скопските средни училиште Здравко Цветковски и Зеф Љуш Марку.

“Студентите имаат основни познавања за ризиците од некористење на заштита при сексуален однос. Сепак, наша задача како студентска организација е континуирано да ги едуцираме нашите колеги за заштитата при сексуалниот чин од сексуално преносливи болести и ХИВ/СИДА. Дурекс, како светски бренд оваа година ги поддржа нашите активности што е важен дел од предвидената програма за едукација на студентите за превенција, што во голема мера ни го олеснува патот до целта“, изјави Рина Пуррини, национален офицер за репродуктивно здравје и СИДА при ССММ.

Студентите на државниот универзитет имаа можност директно да разговараат и да се информираат преку едукативните материјали за тоа како се пренесува ХИВ вирусот и на кој начин треба да се заштитат.

“Дурекс како лидер на пазарот директно ги поддржа студентите, со цел навремено спречување и ширење на сексуално преносливите болести (СПБ) и вирусот ХИВ во Македонија, што за нас претставува примарна задача и исполнување на одговорноста директно кон нашите корисници и сите граѓани“, вели Елена Гагиќ, претставник на Меркур Трејд, генерален дистрибутер на Дурекс во Македонија.

Студентската организација шеста година по ред го одбележува Светскиот ден за борба против СИДА-та, со што ја подигнува свеста на студентите за сексуалното и репродуктивно здравје, како и планирање на здраво семејство.