Суперјахтата Zion вредна 600 милиони долари, инспирирана од црните дупки

66

Суперјахтата Zion, проценета на 600 милиони долари, е инспирирана од црните дупки – „најмистериозниот, но убав феномен во универзумот“.

Дизајнерите ја постигнуваат естетиката на „црната дупка“ преку масивна стаклена набљудувачка купола во средината на трупот, која нуди „поглед од 180 степени“ на морето.

Зад бродот, кој е долг 110 метри и широк 15,8 метри, стои индиското студио Bhusan Power Design.

Суперјахтата е полна со „иновативни карактеристики“ кои комбинираат „убавина со функционалност“, велат дизајнерите.

Покрај куполата, главната палуба има бесконечен базен со стаклено дно, поврзан со трпезаријата на главната палуба со „висечки мост“. Оттука можете да влезете во станот на сопственикот, кој од страна има балкони на „електрично напојување“.

На горната палуба ќе ја најдете хеликоптерската подлога на суперјахтата, наменета за патници кои сакаат да пристигнат од воздух директно во морето.

Се наоѓа веднаш до flybridge (контролна станица), која ветува дека ќе понуди „највисока видливост и маневрирање при сите временски услови“.

Лифт се спушта до долната палуба, каде што има „клуб на плажа“ со теретана и „отворен градинарски простор“.

Според дизајнерите, клубот на плажа станува продолжен простор за сончање преку тераси на преклопување.

Долната палуба нуди и голема гаража за млазници и други водени играчки, пишува „Daily Mail“.

Севкупно, суперјахтата може да прими 20 гости – во главниот стан и 10 „луксузни“ соби и над 20 членови на екипажот, објаснуваат дизајнерите.

Според Bhusan Power Design, бродот може да патува со брзина од 18 јазли и се напојува со хибридно-електричен систем кој ги спојува моторите на гориво со електрични мотори или батерии.

Дизајнерите велат дека изградбата на Zion ќе трае четири или пет години, а во моментов тоа е само концепт.

Фото: bhushanpowardesign