Светот се врти околу Кина и Америка, додека оваа земја полека, но решително го „гризува“ најголемиот дел од колачот

84

Потрошувачкиот пазар во Индија ќе стане трет по големина во светот до 2027 година, бидејќи расте бројот на домаќинства со средни и високи примања, известува BMI.

Најнаселената земја на планетата моментално е на петтото место, но компанијата „Фич солушнс“ предвидува дека зголемувањето на реалната потрошувачка на домаќинствата од 29 отсто – ќе ја помести Индија за две места погоре.

Всушност, извештајот предвидува дека растот на индиската потрошувачка на домаќинствата по глава на жител ќе го надмине растот во другите азиски економии во развој како Индонезија, Филипини и Тајланд за 7,8% годишно, пренесува CNBC.

БМИ проценува дека потрошувачката на индиските домаќинства ќе надмине 3 трилиони долари бидејќи расположливиот приход се зголемува за 14,6% годишно до 2027 година.

„Повеќето од овие домаќинства ќе бидат лоцирани во економски центри, како што се Њу Делхи, Мумбаи и Бенгалуру. Побогатите домаќинства се претежно лоцирани во урбаните области, што им олеснува на маркетерите да ги таргетираат нивните основни пазари“, велат од BMI.

Големата млада популација во Индија е исто така движечка сила за зголемена лична потрошувачка. Се проценува дека 33% од населението во земјата е на возраст меѓу 20 и 33 години, а BMI очекува оваа група да потроши многу пари на електроника.

Извештајот предвидува дека трошоците за комуникации ќе растат во просек за 11,1% годишно до 76,2 милијарди долари до 2027 година, поттикнати од „технолошки писмената, урбана средна класа“ со зголемени количини на расположлив приход.

Тековната урбанизација на земјата, исто така, треба да помогне во зголемувањето на личната потрошувачка, бидејќи компаниите можат полесно да стигнат до потрошувачите и да отворат повеќе продавници за малопродажба од тули и малтер.

Apple, на пример, отвори две продавници за малопродажба во април – во Њу Делхи и Мумбаи. Во истиот месец, Samsung објави дека до крајот на годината ќе отвори 15 продавници за „премиум искуство“ низ Индија, во поголемите градови како Делхи, Мумбаи и Ченаи.