Светската банка објави проценка на БДП на Украина – економија пропадна, многу полошо од очекуваното

101

Проценетиот пад на БДП на Украина оваа година се проценува на 45,1 отсто, соопшти Светската банка. Со други зборови, украинската економија пропадна, многу полошо од очекуваното.

Русија, пак, предвидува пад на БДП од 11,2 отсто.

„По овој резултат многу наши аналитичари ќе се отрезнат. Регионот почна да се опоравува од кризата со коронавирус, а сега сè се смени“, рече Ана Бјерде, потпретседател на Светска банка за Европа и Централна Азија.