Светската побарувачка за јаглен во 2023 година на највисоко ниво на сите времиња

17

Светската побарувачка за јаглен годинава ќе биде на највисоко ниво, а најголеми купувачи се азиските земји.

Според проценките на Меѓународната агенција за енергија (ИЕА), глобалната побарувачка за јаглен ќе се зголеми на рекордни 8,39 милиони тони во 2023 година.

Кина, Индија и Југоисточна Азија сочинуваат 75 отсто од глобалната побарувачка на јаглен, а само Кина со 56 отсто.