Светските берзи се во позитива бидејќи се очекува „благо економско закрепнување“

31

Глобалните берзи пораснаа минатата недела, при што американскиот S&P го достигна највисокото ниво од март 2022 година, бидејќи американскиот извештај за работни места сигнализираше дека најголемата светска економија успешно се брани од рецесијата и покрај високите каматни стапки, што ги зајакна надежите за постигнување на неговото сценарио за „лесно слетување“.

Минатата недела, њујоршкиот Dow Jones индекс само благо зајакна, за само 0,01 отсто, на 36.247 поени, додека Nasdaq скокна за 0,7 отсто, на 14.403 поени, благодарение на побарувачката за технолошки акции на крилата на оптимизмот за вештачката интелигенција.

Индексот S&P 500 порасна за 0,02 отсто на 4.604 поени, означувајќи ја својата шеста по ред недела на добивки, најдолго растегнување во околу четири години. Тоа е на највисоко ниво од март 2022 година.

И додека ФЕД се очекува да ги задржи каматните стапки непроменети трет пат по ред на состанокот во среда, инвеститорите ќе внимаваат на какви било изјави од креаторите на монетарната политика што ќе ги потврдат нивните очекувања дека првото намалување на стапката ќе следи во март следната година . Пазарот предвидува дека шансите ФЕД да започне со олеснување на монетарната политика веќе во март се 46 отсто, а речиси 80 отсто тоа ќе го стори во мај.

Тоа го поткрепуваат и најновите податоци на американскиот пазар на труд, кои покажуваат дека во ноември се отворени 199.000 нови работни места, повеќе од очекуваните 180.000. Стапката на невработеност се лизна на 3,7 отсто, додека просечната плата е зголемена за 0,4 отсто на месечно ниво.

„Посебно падот на стапката на невработеност ќе ги олесни сите грижи за рецесијата, а со зголемувањето на платите и приходите, приказната за главно „меко приземјување“ на економијата останува вистина“, рече Стјуарт Кол, главен макроекономист во Equity Capital во Лондон.

Силните квартални корпоративни приходи и оптимизмот на инвеститорите дека ФЕД ќе заврши со овој циклус на зголемувања на каматните стапки го поттикнаа собирот на Волстрит од крајот на октомври.

Во изминатата недела пораснаа и европските берзи. Така, лондонскиот FTS индекс е во плус за 0,33 отсто, на 7.554 поени, франкфуртски DAX за 2,2 отсто, на 16.759 поени, а париски CAC за 2,45 отсто, на 7.526 поени.