Табела: Секретарот за земјоделие на Војводина објави листа со сите токсични млека

35

mlekoПотпретседателот на владата на Војводина и покраински секретар за земјоделие, Горан Јешиќ, на својот сајт објави податоци од кои произлегува дека повеќето анализирани примероци на млеко содржат концентрација на опасниот афлатоксин поголема од пропишаните 0,05 микрограми по килограм.

Од табелата објавена на сајтот www.goranjesic.net се гледа дека во 29 од 35 примероци на млеко, нивото на афлатоксин е поголемо од дозволеното. Според табелата, анализирани се примероци млеко од произведувачите Мегле од Крагуевац, Дана – Врбас, Сомболед – Сомбор, Имлек – Белград, Нишка млекара, Суботичка млекара, Сирела – Маглиќ, Млечна индустрија Стапар и Шабачка млекара.

Анализите ги извршила СП Лабораторија АД.

Во продолжение погледнете ја табелата со меѓурезултатите од испитувањето објавена на интернет страната на Јешиќ:

tabela