Технолошкиот сектор го вовлече Волстрит во минус

34

Индексите паднаа на Волстрит, а технолошкиот Nasdaq падна за повеќе од еден процент, бидејќи разочарувачката прогноза за Micron предизвика распродажба на акциите на производителот на чипови, а инвеститорите беа на готовност пред објавувањето на клучните податоци за инфлацијата во САД во јули.

Индексот Dow Jones падна во вторникот за 58,13 поени или 0,18 отсто, на 32.774 поени, додека S&P 500 загуби 0,42 отсто, на 4.122 поени, а Nasdaq загуби 1,19 отсто, на 12.493 поени.

Високата годишна стапка на инфлација, по минатонеделниот изненадувачки силен извештај за вработување, веројатно ќе ја спречи ФЕД да го забави циклусот на зголемување на стапката на краток рок и со тоа да го спречи падот на цените на акциите.

Учесниците на пазарот веруваат дека се големи шансите и изнесуваат 68,5 отсто ФЕД да ги зголеми каматните стапки по трет пат за 0,75 процентни поени во септември. Покрај очекуваната висока инфлација и стеснетиот пазар на труд, загриженоста ја интензивираа најновите податоци за силниот раст на трошоците за работна сила во вториот квартал, што сугерира дека нагорниот притисок врз платите ќе продолжи да ја поттикнува инфлацијата.

Трошоците за труд по единица производ или цената на трудот по единица производство се зголемија во вториот квартал за 10,8 отсто, по растот од 12,7 отсто во првиот квартал, покажуваат податоците на американското Министерство за труд.

Сегашната инфлација е предизвикана првенствено од недоволната понуда, па затоа традиционалната алатка на централната банка за нејзино сузбивање со зголемување на каматните стапки за ограничување на побарувачката нема да биде толку ефикасна како во претходните циклуси, според Жан Боивин, раководител на инвестицискиот институт BlackRoch.

Најпогодени беа акциите на технологијата, особено производителите на чипови. Предизвикувачот за нивната распродажба беше прогнозата на производителот на мемориски чипови Micron Technologies дека ќе забележи пад на приходите во тековниот квартал и негативен готовински тек во следниот квартал бидејќи побарувачката за компјутерски и чипови за мобилни телефони слабее.

Цената на акцијата на Micron падна за 3,7 отсто, а бидејќи предупредувањето на Micron дојде само еден ден откако Nvidia Corp предупреди за слабеење на индустријата за игри, го намали берзанскиот индекс на производителот на чипови за 4,57 отсто, што е најголем еднодневен пад на индексот од средината на јуни.

Од почетокот на годината, индексот S&P 500 сега е намален за 13,5 отсто, поради силната инфлација, заострувањето на монетарната политика и геополитичките тензии.

На европските берзи во вторник паднаа и повеќето од најважните индекси, додека се чекаат податоци за инфлацијата во најголемата светска економија. Во исто време, паневропскиот Stoxx 600 ослабна за 0,6 отсто, а најмногу падна технолошкиот сектор, за 3,2 отсто.

Истовремено, франкфуртски DAX падна за 1,12 отсто, на 13.534 поени, а париски CAC за 0,53 отсто, на 6.490 поени, додека лондонски Ftse благо зајакна за 0,08 отсто, на 7.488 поени.