Телоса – нов пустински град во САД вреден 400 милијарди долари

31

Чистотата на Токио, разновидноста на Њујорк и социјалните услуги како во Стокхолм. Тоа е визијата за Телоса, нов град во Америка, претставен од милијардерот Марк Лори. Сега “само“ му треба локација во пустина и 400 милијарди долари.

Поранешниот извршен директор на Walmart минатата недела ги претстави плановите за Телоса, одржлива метропола која се надева дека од нула ќе ја создаде во пустината на САД.

Амбициозниот предлог од 150.000 хектари ветува еколошка архитектура, одржливо производство на енергија и наводно водоотпорен систем отпорен на суша.

Иако планерите сѐ уште бараат локации, Невада, Јута, Ајдахо, Аризона, Тексас и регионот Апалачи се можни, според официјалната веб-страница на проектот, пренесува CNN.

Објавата беше придружена со серија илустрации на Bjarke Ingels Group (БИГ), архитектонска фирма ангажирана да го оживее утопискиот сон на милијардерот.

На сликите се прикажани станбени згради покриени со зеленило и имагинарни жители кои уживаат во изобилството на отворен простор. Со забранети возила за фосилни горива во градот, се замислуваат автономни возила да се движат по сончеви улици заедно со скутери и пешаци.

Првата фаза на изградба, во која би се сместиле 50.000 жители на 1.500 хектари, се проценува на 25 милијарди долари. Целиот проект би требало да надмине 400 милијарди долари, а градот треба да достигне целна популација од 5 милиони во рок од 40 години.

Финансирањето ќе дојде од “различни извори“, рекоа иницијаторите на проектот, вклучувајќи приватни инвеститори, филантропи, федерални и државни грантови и субвенции за економски развој. Планерите се надеваат дека ќе им се обратат на државните службеници “многу скоро“ со цел да ги поздрават првите жители до 2030 година.

Покрај иновативниот урбан дизајн, проектот ветува транспарентно владеење и како што го нарекува “нов модел на општество“. Земајќи го своето име од старогрчкиот збор “телос“ (термин што го користи филозофот Аристотел за да опише вродена или повисока цел), градот ќе им овозможи на жителите “да учествуваат во процесот на донесување одлуки и буџетирање“. Заедницата, пак, ќе им понуди на жителите заедничка сопственост на земјиштето.

Лори го основа jet.com пред да го продаде на Walmart и да му се придружи на малопродажниот гигант како шеф на е-трговија во САД во 2016 година. Ја напушти компанијата годинава, велејќи дека неговите планови за пензија вклучуваат работа на реално шоу, консултации за стартапи и градење “град на иднината“.