Тесла е меѓу првите пет компании со најмногу биткоини

85

По објавувањето на долгоочекуваниот финансиски извештај за третиот квартал, Tesla изненади со количината на биткоини што ги поседува.

Една од најголемите корпорации за производство на електрични возила во светот, Тесла, објави дека продала три четвртини од своите биткоини во вториот квартал. Сепак, изгледа дека го направила тоа само еднаш. Според најновиот извештај, Тесла ниту продавал ниту купувал нови биткоини.

Иако стратегијата на корпорацијата е да продава биткоини, а бевме сведоци на продажба на значителна количина на биткоини во вториот квартал од оваа година, тој тренд не продолжи и покрај негативните движења на пазарот.

Тесла потоа продаде биткоин во вредност од вртоглави 936 милиони долари, што е 75 отсто од вкупните биткоини во сопственост на таа корпорација. Пред таа продажба, Тесла поседуваше биткоини во вредност од околу 1,26 милијарди американски долари. Според корпорацијата, продажбата им донела добивка од дури 64 милиони долари.

Според увидот во билансот на состојба на производителот на електрични возила, видливо е дека под ставката дигитални средства во моментот располагаат со 9.720 биткоини во вредност од 218 милиони американски долари.

Компанијата предводена од Илон Маск објави дека во третиот квартал од оваа година остварила добивка од 3,3 милијарди долари од вкупни приходи од 21,45 милијарди долари.

Не толку одамна, во 2021 година, Тесла купи биткоини во вредност од 1,5 милијарди долари. Ова ја става компанијата на самиот врв на корпорациите кои поседуваат најмногу криптовалути.

Според последните податоци, Tesla е на трето место по количината на биткоини што ги поседува. Marathon Digital Holdings е пред Тесла со 10.055 биткоини, додека е далеку пред сите Microstrategy со неверојатни 130.000 биткоини.

И покрај тоа што Тесла ја намали количината на биткоини што ги поседува, многу корпорации не се откажуваат од инвестирање во криптовалути. Microstrategy продолжува да инвестира агресивно во биткоин и нема намера да запре со таа инвестиција во дигитално злато.