Tesla ги зголемува цените на автомобилите во САД поради инфлацијата

42

Tesla повторно ги зголеми цените на сите свои модели на автомобили во САД. Ова е последица на постојаните проблеми во глобалниот синџир на снабдување и зголемените цени на суровините.

Компанијата ја зголемува цената на моделот Y со долг дострел од 62.990 долари на 65.990 долари, откако некои испораки беа одложени за уште еден месец.

Зголемувањето од 5% се должи на поскапувањето на суровините за алуминиум и литиум кои се користат во автомобилите и батериите. Производителите на автомобили мака мачат да набават чипови и други елементи поради недостигот во целата индустрија.

Глобалната инвестициска банка Credit Suisse соопшти дека зголемувањето на цената во некои случаи претставува четврто поскапување во САД во 2022 година. „Некои зголемувања на цените веројатно ќе ја намалат побарувачката. Исто така, Tesla сè уште има ограничувања во својата понуда засега“.

Eлон Маск претходно изјави дека литиумот е одговорен за зголемување на трошоците и дека тој е „ограничувачки фактор“ за растот на е-возилата (EV). Тој им предложи на производителите на автомобили да започнат бизнис со литиум.

Исто така, Rival Rivian Automotive ги зголеми цените за повеќе од 10.000 долари за нови нарачки за својот основен модел. Главниот финансиски директор на Rivian, Клер Мекдона, за време на Глобалната автомобилска конференција на Deutsche Bank рече дека клиентите се одлучуваат за најнапредните модели и покрај зголемувањето на цените.

Се очекува неколку производители на автомобили да им испорачаат EV на клиентите за прв пат во нивната трка да стигнат до Tesla во услови на зголемена побарувачка.

Во последните недели Маск предупреди на ризикот од рецесија. Претходно овој месец, Маск рече дека има „супер лошо чувство“ за економијата и дека Tesla треба да отпушти 10 отсто од работниците.

Исто така, Маск, кој е во процес на купување на Twitter, се очекува наскоро да им се обрати на вработените во компанијата и да одговори на нивните прашања.