Тесла повлекува повеќе од милион возила поради софтверски дефект и ризик од повреда

40

Tesla повлече повеќе од милион свои возила во Америка поради софтверски дефект.

Имено, дошло до грешка во системот за автоматско спуштање на прозорците, што може да доведе до тоа возилото да не открие пречка, пишува Reuters.

Системот за автоматско спуштање на прозорците работи така што спречува повреда на патниците во возилото – со запирање на прозорецот доколку се наиде на пречка. Дизајниран е автоматски да го враќа прозорецот надолу, доколку има пречка помеѓу прозорецот и рамката на прозорецот.

Тесла ѝ кажа на американската Национална управа за безбедност на сообраќајот (NHTSA) дека ќе го ажурира софтверот на системот преку воздух. Повлекувањето се однесува на Model 3 (2017-2022), Model Y (2020-2021), Model S и Model X (2021-2022), меѓу другите.