Tesla повлекува речиси 12.000 возила

25

Tesla повлекува речиси 12.000 возила продадени во САД од 2017 година, поради софтверска грешка што може да предизвика лажно предупредување за судар или ненадејно да го активира системот за автоматско сопирање во итен случај, објави вчера американската Национална управа за безбедност на сообраќајот на патиштата. на автопатиштата.

Производителот на електрични автомобили објави дека повлекувањето на 11.704 возила се однесува на моделите S, X, 3 и Y, поради проблеми со софтверот ажуриран на 23 октомври, кој покажа ограничен ран пристап на возачите до командите при целосно автоматско возење, пренесе Ројтерс.

Веќе следното утро, Tesla почна да добива извештаи од клиенти за лажни предупредувања за судир и автоматско активирање на сопирачките во случај на итност, поради што компанијата започна истрага и работа на нов софтвер за да го реши овој проблем, пренесе Танјуг.