Tesla се приклучува на клубот „1 трилион долари“ како член со најниски приходи

42

Акциите на производителот на електрични автомобили Tesla минаа неколку клучни прагови во последните неколку недели поради низа позитивни вести. Самиот факт дека компанијата веќе има пазарна капитализација од над трилион помогна дополнително да ја поттикне возбудата на инвеститорите кои се обложуваат на нејзиниот потенцијал за брз раст, според материјалот на Блумберг.

Но, за разлика од другите членови на престижниот клуб, вреднувањето на Tesla достигна клучен праг пред неговиот приход да достигне 50 милијарди долари.

Иако Tesla е петта по големина компанија со пазарна капитализација во рамките на индексот S&P 500, таа останува на 89-то место, рангирана според годишниот приход за 2020 година. Пред неа е Capital One Financial Corp. со годишен приход од 31,6 милијарди долари минатата година (во споредба со 31,5 милијарди долари за Tesla) и проценка од 75 милијарди долари. Компанијата со најголем приход во индексот е Walmart со импресивни 559,2 милијарди долари, што ја засенува сопствената проценка од 417 милијарди долари.

„Ако ги погледнете приходите на Tesla за следната година, проценката изгледа претерано“, вели аналитичарот на Wedbush, Даниел Ајвс. Сепак, целната цена на Ајвс од 1.100 долари по акција ја одразува способноста на компанијата да освои значителен дел од пазарот на електрични автомобили во следните 5 до 10 години, како и можноста за високи маржи, рече аналитичарот.

Tesla го премина прагот од 1 трилион долари откако стана јасно дека компанијата за изнајмување автомобили Hertz дала нарачка за 100 илјади автомобили – знак дека електричните автомобили сепак ќе бидат потребни се повеќе и повеќе и дека високата оценка на компанијата на Елон Маск е одржлива.

„Вол Стрит почнува да верува дека вртоглавото растење на цената на акциите на Tesla нема да заврши наскоро, бидејќи компанијата има огромно водство во секторот на електрични автомобили и го подобрува потенцијалот за раст, додека пазарите на електрични автомобили во САД, Европа и Азија растат, пишува во белешката во понеделникот аналитичарот од Oanda, Едвард Моја.

Во вторникот акциите на Tesla ја завршија трговската сесија со пад од 0,6%, при што пазарната капитализација достигна 1,01 трилион долари.

Последниот годишен приход на Tesla беше значително помал од оној на Facebook Inc., кој влезе во клубот од трилиони долари претходно оваа година пред повторно да падне под тоа ниво. Ова, исто така, му дава на производителот на автомобили многу висок сооднос цена-продажба. Во моментов акциите на компанијата се продаваат по цена која е 21 пати повисока од продажната. Истиот сооднос е околу 8 пати за Facebook и околу 6,6 пати за индексот NYSE FANG +.

Tesla има и значаен долг, што ја става на 162 место според вкупниот долг за 2020 година. За оваа година производителот пријавил вкупен долг од 10,1 милијарди заклучно со 30 септември.

Според Мет Велер, шеф за истражување на пазарот на Forex.com & City Index, во одреден момент – можеби кога конкуренцијата ќе се зголеми и каматните стапки ќе се зголемат, „инвеститорите ќе почнат да се прашуваат дали компанијата ќе може да ги испорача своите големи ветувања“.