Tesla во Берлин ќе произведува нов вид батерии

11

Американскиот производител на електрични автомобили, Tesla во околината на Берлин ќе гради фабрика за ќелии за батерии за автомобили во коишто ќе биде воведена нова и иновативна технологија.

Се верува дека тие батерии ќе имаат шест пати поголема моќност, ќе зазема и помалку простор и ќе троши помалку енергија.

Се очекува новите батерии прво да почнат да се вградуваат во Model 3, а во следната фаза новата технологија ќе се користи и кај останатите модели, вклучувајќи ги и товарните возила.

Tesla најави дека гигафабриката во Берлин ќе почне со работа во јули, ќе произведува до 500.000 автомобили годишно, а ќе бидат вработени 12.000 работници.

Фото: Freepik