Tether лансира стабилна монета врзана за британската фунта

11

Tether ги објави плановите за пуштање на стабилна валута, врзана за британската фунта – GBPt.

Првично, стабилната валута GBPt ќе биде достапна во блокчејнот Ethereum. Монетата ќе биде пуштена во продажба во јули. Tether веќе вклучува голем број монети поврзани со националните валути како USDt, EURt, MXNt и CNHt.

Според главниот технички директор на Tether, Паоло Ардоино, објавувањето на стабилната монета поврзана со GBP се чини дека е во согласност со плановите на Велика Британија да стане глобален крипто-центар каде на широко ќе се употребува блокчејн како на финансиските пазари, така и во секојдневието на обичните Британци.

Во изминатите неколку месеци, Tether одговараше на наводите дека нема колатерал и ги крие извештаите за своите резервации. Инвеститорите беа особено загрижени кога прво UST на Tera, а потоа и USDD на Tron беа под можен напад и ги загубија своите средства. И покрај фактот дека и двете беа алгоритамски стабилни монети, што е различна технологија од онаа што ја користи Tether, USDT сè уште беше под голем притисок од крипто-заедницата.

Во случајот со Обединетото Кралство, сепак, се појавуваат контроверзии околу усвојувањето и легализацијата на криптовалутите. Од една страна, пред две недели, претставници на Министерството за финансии објавија планови за имплементација на блокчејн технологија на финансиските пазари и претворање на Британија во глобален центар за криптовалути.

Од друга страна, Банката на Англија, една од водечките финансиски институции во земјата, во неколку наврати во последните месеци постојано изразува недоверба на јавноста кон криптовалутите, а особено кон стабилните монети.

И покрај уверувањата на Ардоино, се чини дека ќе треба да се направи многу работа на сите фронтови од британските регулатори за целосно интегрирање на GBPt во системот на Островот.