TikTok додава предупредувања за вознемирувачка содржина во пребарувањата

9

TikTok додава нова функција во апликацијата што ќе ги предупреди корисниците кога резултатите може да вклучуваат вознемирувачка содржина. Апликацијата предупредува за чувствителна содржина на одредени видеа во текот на минатата година, но отсега, ажурирани предупредувања ќе се појавуваат во резултатите од пребарувањето.

TikTok ги менува резултатите од пребарувањето за да обезбеди повеќе ресурси за пребарувања поврзани со самоубиство и самоповредување. Освен што се појавуваат линкови до линии за помош, апликацијата исто така ќе ги насочи корисниците кон содржината на нивните креатори во која тие ги споделуваат своите лични искуства со проблеми со менталното здравје, информации каде да побараат поддршка и совети како да разговараат со саканите за овие прашања.

Апликацијата наиде на бројни проблеми со содржината поврзана со самоповредување. Минатата година, видео од самоубиството, кое првично беше емитувано на Фејсбук Лајв, стана вирално на TikTok, додека компанијата се бореше да избрише нови копии. Но, дури и додека корисниците излегоа со други решенија за да го заобиколат откритието на TikTok, некои креатори објавија вирални клипови со кои ги повикуваат корисниците да не се занимаваат со таква содржина. Ова сугерира дека планот на TikTok да се потпре на креаторите ќе даде позитивни резултати и може да биде ефективна стратегија за компанијата.