Том Форд сака да го продаде својот моден бренд – Во игра најмалку 3 милијарди долари

18

Козметичката компанија Estee Lauder Cos е во преговори за купување на модниот бренд Том Форд за најмалку 3 милијарди долари, објави во понеделникот Wall Street Journal, еден месец откако Bloomberg објави дека луксузниот бренд ги истражува опциите за продажба.

Потенцијалниот договор со Том Форд би бил најголемата аквизиција за Estee Lauder, јавно тргувана компанија со пазарна капитализација од повеќе од 96 милијарди долари, која е дом на популарните козметички брендови Aveda, Bobby Brown и La Mer, според Wall Street Journal.

Други фирми се исто така заинтересирани за купување на Том Форд, кој не именува други потенцијални купувачи.

Извори запознаени со ова прашање изјавија за Блумберг минатиот месец дека Том Форд ја ангажирал Goldman Sachs да ги истражи сите опции за можна продажба.