Toshiba може да биде купена за 22 милијарди долари

20

Се појавија нови потенцијални купувачи на Toshiba. За купувањето на јапонската компанија би можело да се платат околу 22 милијарди долари, објави Ројтерс, цитирајќи луѓе запознаени со ситуацијата.

Има вкупно 10 понуди, од кои осум вклучуваат продажба на јапонскиот производител на компанија која не е на берзата, како и котација на самата Toshiba. Меѓу кандидатите за купување е и британскиот инвестициски фонд CVC Capital Partners, кој претходно даде понуда за преземање на компанијата.

Условите на предложените договори, вклучувајќи ги и финансиските, значително се разликуваат од еден кандидат до друг, според извори на Ројтерс. Поради извештаите во медиумите за можна продажба на Toshiba, акциите на компанијата пораснаа за 6,5%.

Toshiba се согласи да ја разгледа опцијата за продажба откако се откажа од големото реструктуирање. Во февруари 2022 година, компанијата објави план за поделба на двете структури – Infrastructure Service Co. и Device Co. Првата би била одговорна за инфраструктурни системи и решенија, дигитални решенија, како и батерии и чипови на Kioxia.

Device Co., од друга страна, требаше да го развие секторот на енергетски полупроводници, електронски уреди и складирање, хард дискови со висок капацитет и аналогни интегрирани кола.

Реструктуирањето беше планирано за втората половина на фискалната 2023 година. Toshiba се надеваше дека овој потег ќе може да постигне одржлив раст на профитот и да ја зголеми вредноста на акционерите.

Toshiba моментално има седум главни оддели, вклучително и инфраструктура која се занимава со системи за јавен транспорт, водоснабдување, канализација и лифтови. Енергетскиот оддел на конгломератот е специјализиран за изградба на термо и нуклеарни централи, а одделот за електроника е одговорен за производство на хард дискови и полупроводнички производи.

Но, поделбата на Toshiba беше откажана. Во март 2022 година, Effissimo Capital Management, еден од најголемите акционери на Toshiba, рече дека ќе го продаде својот удел во Toshiba на инвестициската компанија Bain Capital доколку даде официјална понуда. Bain Capital потоа објави дека сè уште не се донесени конечни одлуки, иако „Никеи“ ги откри плановите на компанијата да се спои со јапонските заеднички фондови за заедно да ја купи Toshiba.