Toyota во март постави месечен рекорд на глобална продажба

24

Toyota во март постави месечен рекорд во глобалната продажба на своите автомобили, покажуваат податоците објавени од компанијата.

Минатиот месец, Toyota продаде 982.912 автомобили ширум светот, што е за 44,2% повеќе од третиот месец минатата година. Големиот пораст во споредба со минатата година е резултат на силниот пад на продажбата минатата пролет, како резултат на затворањето заради пандемијата на коронавирусите. Глобалната продажба на Toyota расте седми месец по ред.

Компанијата произведе 843.393 возила во март, што е за 31,6% повеќе од март 2020 година.

Во текот на изминатите три месеци, глобалната продажба на Toyota се зголеми за 19,1 %, најмногу поради зголемената побарувачка за автомобили во САД и Кина.