Трговците со нафта претпазливи поради најавата за рецесија

38

Цените на нафтата пораснаа вчера и во раните утрински часови на тргување, бидејќи намалените залихи ги надминаа стравувањата од забавување на глобалната економска активност, што ќе ѝ наштети на побарувачката. Во моментов нафтата WTI се тргува по цена од 102 долари за барел, а нафтата од типот брент по 104 долари, покажуваат податоците на порталот OilPrice.

Трговците ги мачеше и стравот од рецесија во четвртокот, кој во вторник ја намали цената на нафтата за повеќе од десет долари за барел, бидејќи падот на активноста би значел и послаба побарувачка за енергетски производи, пишува Мина.

Трговците, исто така, проверуваат дали Caspian Pipeline Consortium (CPC) ќе ја прекине испораката на нафта откако рускиот суд му рече да ја прекине работата на 30 дена поради загадувањето на животната средина.