Три лидерски супермоќи и како да ги забележите

151

Професионалните суперхерои можат брзо да најдат решенија за пречките, други можат да ја предвидат иднината, додека неколку дури можат да вежбаат контрола на умот.

Еве краток список на овие исклучителни вештини, и најважно, како да ги идентификувате кога интервјуирате потенцијални нови членови на тимот или шефови, пишува Fast Company.

„Сезнајко“ – природната љубопитност е една од суперсилите

Луѓето или имаат природна љубопитност од раното детство (најверојатно родени со неа) или немаат. Тоа не е нешто што може да се научи. Овие луѓе се водени од „глад“ секогаш да учат нови факти, увиди, перспективи, методи, опции итн.

Секој има сретнато еден од оние природно љубопитни луѓе, кои со леснотија поставуваат истражни прашања. Тие собираат, задржуваат и користат информации. Тие слушаат подобро од другите и ништо не земаат здраво за готово. Тие не само што бараат нова содржина, туку интуитивно го разбираат контекстот на информациите. Тие знаат и ги имаат одговорите, но остануваат отворени за нови перспективи. Доживотните ученици кои одржуваат начин на размислување за раст се природно љубопитни. Тие се подучливи и флексибилни.

Постојат неколку начини да се открие нечија природна љубопитност и агилност за учење. Прво, ако тие поставуваат толку многу прашања како и вие, сфатете го тоа како добар знак. Не е важен само бројот на прашања, туку и природата на тие прашања.

Како да знаете дали имаат капацитет да го земат она што го учат и да го искористат за да ја зголемат сопствената вредност за компанијата? Обидете се да играте улоги. Поставете им сложено прашање во област во рамките на нивниот опсег на пракса за која се надевате дека ќе знаат, за тема поврзана со вашата компанија, нивното работно искуство или улога.

Има добри шанси личноста со природна љубопитност да заврши добра работа, но обично ќе остави многу простор за подобрување.

Кога ќе завршат, кажете им дека направиле добро, но дајте им повратна информација за да биде подобро. Потоа видете како ќе реагираат. Дали се благодарни за повратните информации? Ако е така, тие уживаат во учењето.

Како последен тест, кажете им да ја повторат вежбата по повратните информации. Брзо ќе дознаете дали навистина ве слушале и дали биле во можност да ги земат вашите повратни информации и да ги применат во пракса. Сега, тоа е агилност за учење во овој момент.

„Гледање на иднината“ – стратешко размислување

Никој навистина не може да ја предвиди иднината, но некои луѓе се чини дека прават многу помалку грешки од другите. Стратешките мислители постојано разгледуваат различни сценарија и интуитивно ја проценуваат веројатноста на таков начин што станува многу полесно да се донесат одлуки кои ќе доведат до поголем успех.

Размислувањето за тоа како да стигнете од местото каде што е бизнисот денес до местото каде што сакате да биде во иднина бара лидерот да биде добар стратег. Некој би можел да каже дека природната љубопитност е предуслов за оваа вештина, но дека стратешкото размислување е способноста да се користат искуството и информациите на начин што овозможува да се дизајнира пат до успехот.

Еден од најефикасните начини да се процени присуството на оваа конкретна суперсила и да се стави на тест е да се даде можност на кандидатот да реши вистински проблем. Можете да го направите ова за време на интервјуто и/или да ги натерате да направат вежба дома или презентација.

Емпатија – гледање низ очите на другите

Способноста да се гледа светот низ очите на друга личност изгледа натприродно, но тоа е дел од човечката состојба. Некои од нас, сепак, го прават тоа подобро од другите и знаат како да ја искористат оваа вештина во корист на работата, на себе и на другата личност.

Емпатијата му овозможува на една личност привремено да оди во чевлите на друга. Луѓето со оваа супермоќ ги прилагодуваат своите постапки, пораки, однесување и стил на начин што е поприфатлив за оние со кои комуницираат. Тие прават другите да се чувствуваат поопуштено, поудобно и подоверливо.