Три знаци дека еден ден ќе бидете богати

225

Создавањето богатство не е магичен трик резервиран за малкумина привилегирани. Специфичните особини, размислувања и постапки создаваат богатство. Некои луѓе изгледаат предодредени да станат богати; забележителни знаци укажуваат на нивното идно богатство. Објавата на Стив Барнс за New Trader U истражува три клучни индикатори кои укажуваат на вашиот потенцијал да соберете значително богатство.

Три знаци дека еден ден ќе станете богати:

Ги искористувате можностите.
Управувате со стресот од неизвесноста.
Високо го цените вашето време како вредно богатство.
Бернс со години ги проучувал само-направените милионери и милијардери (не преку наследство) и речиси сите ги споделуваат трите карактеристики наведени погоре.

Искористете ги можностите
„Го открив фактот дека Интернетот расте 2.300% годишно“, рече милијардерот Џеф Безос во интервју за CNBC во 2001 година. „Идејата што некако ме возбуди беше идејата за изградба на книжарница на Интернет“

Способност да се преземе акција

Многу луѓе зборуваат за добра можност, но оние кои веројатно ќе станат богати не само што зборуваат – тие дејствуваат. Тие гледаат ветувачка деловна или инвестициска можност и нурнуваат во неа. На пример, размислете за поединец кој гледа празнина на пазарот и наместо да размислува за тоа, започнува потфат за да ја пополни таа празнина. Таа проактивна природа е вообичаен знак за идно богатство.

Сите познаваме луѓе кои имаат бескрајни идеи, но не прават ништо. Идеите се моментот и најлесниот дел од деловниот процес. Акцијата за да се заврши работата на долг рок за да се реализира визијата ја прави сета разлика.

Брзина на извршување и имплементација во бизнисот

Во деловниот свет, можностите се минливи. Не чекаат некој да преземе нешто. Наместо тоа, тие брзо се појавуваат и исчезнуваат, па затоа способноста за брзо извршување и спроведување на одлуките е карактеристична особина меѓу оние кои се наменети за богатство.

Сфатете го тоа како трка. Стартниот пиштол пукна и тркачите трчаа. Оние кои брзо реагираат – оние кои веднаш ја напуштаат стартната позиција – се оние кои имаат поголеми шанси за победа. Слично на тоа, оние кои дејствуваат брзо често можат да ја надминат конкуренцијата, да ја искористат можноста и да ги соберат наградите во бизнисот.

На пример, едно лице може да наиде на потенцијална деловна можност – пазар во развој за уникатен производ. Наместо да трошат месеци размислувајќи, тие веднаш составуваат тим, креираат бизнис план и лансираат производ додека побарувачката на пазарот останува свежа, а конкуренцијата е минимална. До моментот кога другите ќе сфатат, овој поединец веќе има воспоставено упориште на пазарот и почна да го гради своето богатство.

Брзината, сепак, не значи брзање без план. Балансот помеѓу донесувањето одлуки и преземањето акција е она што на крајот води до успех. Се работи за разбирање на пазарот, забележување на трендовите и дејствување брзо и решително за да се искористат предностите од нив.

Во суштина, брзината на извршување и имплементација во бизнисот може да биде вашиот златен билет за финансиски успех. Вие сте еден чекор поблиску до градење значително богатство со тоа што не дозволувате можностите да ве одминат.

Брзо научете и применувајте нови информации и технологија

Светот се развива побрзо од кога било, со нови информации и технологии кои се појавуваат секој ден. Оние кои се на патот кон владеење со богатството можат брзо да се прилагодат, да учат и да користат нова технологија и знаење за да останат пред толпата. Тие не само што учат брзо, туку и дејствуваат ефикасно. Новата технологија е предност додека целата конкуренција целосно не ја прифати. Брзината на користење е предност на технологијата.

Можете да управувате со стресот од неизвесност
Ако нешто е сигурно во бизнисот, тоа е неизвесноста“. – Стивен Кови.

Луѓето кои се збогатуваат често покажуваат способност да размислуваат на повеќе начини, проценувајќи ја веројатноста за различни исходи. Тие ја прифаќаат неизвесноста како море на можности, а не како јама на ризик. Начинот на размислување на иден милионер е отвореност за резултати и прилагодување кон новите околности.

Способност да се дејствува без да се знае исходот

Идните бизнис шампиони имаат тенденција да преземаат пресметани ризици, излегувајќи од нивните комфорни зони. Кога ќе се појави ветувачки потфат, тие не чекаат загарантиран исход; тие нуркаат, верувајќи на својот инстинкт и способност.

Некои работи се случуваат дури и кога се сомневате

Дури и во сомнеж, потенцијалните креатори на богатство се движат напред. Нема да дозволат неизвесноста да ги парализира. Наместо тоа, тие продолжуваат да туркаат напред, немилосрдно да ги следат своите цели, правејќи работите да се случат дури и во средината на нејаснотијата. Затоа што веруваат и знаат што прават.

Високо го цените вашето време како вредно богатство

„Разликата помеѓу успешните луѓе и вистинските успешни луѓе е во тоа што вистинските успешни луѓе велат „не“ на речиси сè“. – Ворен Бафет

Колку го цените вашето време ги одредува вашите шанси за успех. Сите имаме исти 24 часа во денот, но начинот на кој ги користиме не издвојува од останатите. За оние кои се на патот кон создавање богатство, времето е драгоцено богатство, потрошено на продуктивни активности кои ги доближуваат до нивните финансиски и други цели. Не е да се биде зафатен – туку да се биде продуктивен.

Движете се кон вашите цели секој ден

Секој ден е можност за оние кои се предодредени за богатство. Тие разбираат дека самоуверените мали чекори водат до значајни достигнувања со текот на времето. Затоа, секој ден го посветуваат на активности кои ги приближуваат до нивните финансиски цели.

Не дозволувајте луѓето да ви го трошат времето

Заштитата на времето значи и да се каже „не“ на одвлекување на вниманието и непродуктивни ангажмани. Оние кои се на патот кон богатството се разбирливи со кого поминуваат време и во што го вложуваат своето време. Тие се грижат секоја минута да биде важна за постигнување на нивните цели.