Цената на биткоинот падна за 8 отсто за 10 минути и накратко падна под 26 илјади долари

21

Цената на биткоинот падна за околу 8 отсто во период од 10 минути, испраќајќи ја најголемата криптовалута далеку под 26.000 долари пред делумно да закрепне.

Биткоинот лебдеше околу 27.677 долари пред да се сруши за нешто повеќе од 8 проценти на 25.409 долари, според Coinmarketcap.

Цената на биткоинот беше уште пониска на крипто берзата Bitfinex, достигнувајќи минимум од 24.715 долари пред делумно да се опорави над 26.000 долари.

Првичните реакции од заедницата X (Твитер) го поврзаа падот на цената со извештаите дека SpaceX го продал биткоинот што претходно го купил за 373 милиони долари, додека други укажаа на кинеската Evergrande Group која поднесе барање за банкрот на Поглавје 11 во Њујорк.

Падот ја турна пазарната капитализација на биткоинот под 500 милијарди долари за прв пат од 16 јуни и на најниските нивоа што не се забележани од 20 јуни.

Аналитичарот Вил Клементе истакна дека биткоинот забележа најголем еднодневен пораст на имплицитната нестабилност оваа година.

И покрај падот, биткоинот сè уште е во пораст од 60 проценти од почетокот на 2023 година.