Цената на нафтата може да достигне 100 долари за барел

11

Цените на нафтата би можеле да се искачат на троцифрени до следната година, доколку Русија и Саудиска Арабија не ги повлечат своите агресивни намалувања на снабдувањето, ги предупреди своите клиенти Goldman Sachs.
Банката на Волстрит веќе ја зема предвид можноста за високи цени на нафтата долго пред Русија и Саудиска Арабија да објават претходно оваа недела дека го продолжуваат намалувањето на производството до крајот на 2023 година.

Најавата ја крена нафтата од типот Брент над 91 долар за барел за прв пат по 10 месеци.

Голдман Сакс предвиде дека суровата нафта од типот Брент ќе изнесува 86 долари во декември и 93 долари на крајот на 2024 година. Сега, банката вели дека гледа „два ризици“ за нејзината прогноза.

Прво, Голдман Сакс очекува залихите на нафта од Саудиска Арабија да бидат за 500.000 барели дневно помалку од претходно очекуваните.

Второ, Голдман Сакс предупреди дека некои од нејзините претпоставки за производство на нафта би можеле да бидат неточни доколку продолжи продолжувањето на намалувањето на ОПЕК +.

Банката очекуваше земјата да повлече половина од намалувањето од 1,7 милиони барели дневно објавено во април во јануари. Сега банката нуди можност за уште подолго продолжување.

„Размислете за сценарио во кое ОПЕК + ги задржува намалувањата од 2023 година во полн ефект до крајот на 2024 година и во кое Саудиска Арабија само постепено го зголемува производството“, напишаа во извештајот аналитичарите на Голдман Сакс.

Според тоа сценарио, цената на нафтата „брент“ најверојатно ќе се зголеми на 107 долари за барел во декември 2024 година, соопшти банката.