Цената на природниот гас во Европа вртоглаво опаѓа: Дали енергетската криза конечно заврши?

57

Холандскиот репер TTF за европските цени на бензинот значително падна во февруари 2024 година. Падна под 25 евра за мегават-час (MWh), достигнувајќи го последното ниво забележано во летото и бележи голем пад од 50 отсто во споредба со истиот период пред една година . на денот.
Овој надолен тренд одразува поширок тренд под влијание на комбинација на климатски и економски фактори, вклучително и повисоки од просечните температури на северната хемисфера и значително намалување на индустриската и домашната побарувачка за природен гас.

Благата зима, особено во Франција и Германија, кои ја забележаа третата и четвртата најтопла зима во последните 34 години, придонесе за намалена побарувачка за греење.

Нивото на складирање на природен гас во Европа во моментов е на ново сезонско ниво во последните пет години, со резерви на гас во ЕУ од 65,9 отсто, Германија со 71,56 отсто, Италија со 60,3 отсто и Франција со 51,3 отсто, според Гас Инфраструктура Европа (GIE ).

Глобалниот пад на производната активност од 2022 година имаше значително влијание врз индустриската побарувачка за гас, особено во Европа.

Друг клучен фактор во неодамнешниот остар пад на европските цени на природниот гас беа силните перформанси на обновливите извори на енергија и производството на нуклеарна енергија. По неколку години во 2021 и 2022 година, ветерот и сончевата енергија покажаа значително подобрување во 2023 година, при што хидроенергијата имаше скоро петгодишни сезонски врвови. Покрај тоа, производството на нуклеарна енергија забележа подобро производство во втората половина на 2023 година, продолжувајќи во 2024 година.

Франциско Бланч, стратег за стоки во Bank of AmericaGlobal Research, во белешка објавена минатата недела, предвиде поверојатен пад на цените на природниот гас TTF на пролет, особено ако глобалната економија остане слаба, што потенцијално ќе доведе до повторно следење на летото 2023 ниски. или уште пониски нивоа. Неодамнешните добивки во позиционирањето на инвеститорите би можеле да се променат, особено ако потоплото време поттикне ликвидација на долгите позиции, што дополнително ги турка цените на ТТФ пониски.

Сепак, Бланч истакна и некои ризици кои потенцијално би можеле да доведат до изненадувачко зголемување на цените на природниот гас. Повторното заживување на производната активност најверојатно ќе доведе до зголемена глобална индустриска побарувачка за гас, додека прекините во регионот на Црвеното Море би можеле да обезбедат значителен поттик за Европа. Покрај тоа, барањата за одобрување на регулативата за терминалите за ЛНГ претставуваат значителен ризик за одложување на планираниот капацитет за 2024 година, потенцијално ограничувајќи го глобалниот раст на понудата во втората половина на 2024 година и понатаму.

Стоковните аналитичари на Голдман Сакс, Саманта Дарт и Даниел Морено, неодамна ја намалија прогнозата за цената на природниот гас TTF од 41 €/MWh на 31 €/MWh, сугерирајќи дека глобалната прекумерна понуда на гас што се очекува во овој период може да биде толку значајна што Европа можеби треба да понуди стимулации за намалување на снабдување и спречување на застојот во складиштето следното лето.

Сепак, и покрај удобното ниво на складирање на крајот на зимата, тие тврдат дека Европа сè уште не ја решила енергетската криза. Тие сметаат дека мора да помине уште една зима пред да се намали ризикот од екстремни скокови на гасот.

Структурниот дефицит на европскиот природен гас не е целосно решен бидејќи зголемената понуда на ЛНГ не ја компензира целосно загубата на рускиот увоз. Следствено, европските цени на гасот остануваат ранливи на прекини во снабдувањето или скокови на побарувачката, особено во зима.

Почнувајќи од 2025 година, ќе има значително зголемување на глобалното снабдување со ЛНГ, што ќе доведе до ситуација на пазарот прекумерно снабдување и последователно намалување на европските цени на гасот и ЛНГ, особено во текот на 2026-2028 година.