Цените на акциите во Азија на најниско ниво во последните 11 недели

16

Нa Азиските пазари на капитал, цените на акциите во средата паднаа на најниско ниво во изминатите 11 недели, бидејќи инвеститорите се загрижени поради лошите кинески показатели и отсуството на значителни економски стимулации во втората по големина економија во светот.

Индексот MSCI на азиско-пацифичките акции беше намален за 1,1 отсто околу 19 часот, достигнувајќи го најниското ниво од 1 јуни.

Во исто време, јапонскиот Никеи падна за 1,3 отсто, на најниско ниво од 12 јули. Значително падна и австралискиот берзански индекс, за речиси 1,5 отсто, а јужнокорејскиот за 1,7 отсто. Во минус се и кинеските берзи.

Паѓање на цените на куќите
Кина објави месечен пад од 0,2 отсто на цените на новите станови во јули, што е прв ваков пад оваа година, што ја зголеми загриженоста дека кинеската влада ја поддржува нејзиниот презадолжен сектор на недвижности, кој сочинува околу една четвртина од економската активност, не дава резултати.

Ден претходно податоците покажаа пад на инвестициите во тој сектор 17-ти месец по ред. Инвеститорите, исто така, се повеќе се загрижени дека најголемиот кинески менаџер на богатство, Zhongrong International Trust, пропуштил неколку плаќања за доспеаните должнички инструменти, а компанијата има значителна изложеност на слабиот сектор на недвижности.

„Расположението на инвеститорите кон Кина е прилично лошо“, рече Редмонд Вонг, стратег во Saxo Markets, и додаде дека најмногу го загрижува месечниот пад на продажбата на мало во таа земја и слабеењето на инвестициите во инфраструктурата, како што тоа сугерира. недостаток на финансирање од страна на локалните власти.

Во јули кинеското индустриско производство забави до 3,7 отсто годишен раст, а прометот на мало на 2,5 отсто, што е под прогнозите на пазарните учесници.