Цените на гасот и нафтата се закануваат на економското закрепнување

23

Цените на гасот и електричната енергија растат незапирливо, соборувајќи ги историските рекорди речиси секојдневно, принудувајќи се повеќе европски компании да го прекинат работењето, бидејќи бизнисите стануваат неодржливи, а енергетската криза ќе се влоши со доаѓањето на зимските месеци.

Истовремениот пораст на цените на суровата нафта, кои се на највисоко ниво вопоследниве години, ја зголемува загриженоста за стагфлација (комбинација на инфлација и рецесија), особено за пазарните економии во развој кои зависат од увозот на нафта, пишува Yahoo Finance. Зголемувањето на цените на суровата нафта ги зголеми цените на горивото и во напредните економии.

Според аналитичарите, другите фактори се поттикнати од другите цени на енергијата, пред се гасот, како и тесните грла во синџирите на снабдување, кои ја поттикнуваат инфлацијата и му наштетуваат на економскиот раст.

Во Германија, најголемата европска економија, индустриските нарачки паднаа за 7,7 проценти во август, бидејќи тесните грла во снабдувањето и недостигот го нарушија производството. Производителите на автомобили и автомобилски делови беа најтешко погодени со 12 проценти помалку нарачки. По неколкумесечни добивки, следеше економски пад од 2,1 отсто, што е значително полошо отколку што предвидуваа експертите.

Според „Блумберг“, европската индустрија се приближува до точка на пресврт, бидејќи енергетската криза се влошува. Производителот на амонијак, германската компанија SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH, е еден од оние кои се принудени драстично да го намалат производството, за 20 проценти, бидејќи „нема смисла да се прави амонијак по овие цени“ на енергијата. Фабриката објави дека може целосно да го запре производството, доколку владата не преземе мерки.

Група корисници на интензивна потрошувачка на енергија во Велика Британија ја повикаа владата да воведе итни мерки или да се соочи со затворање на компанијата во текот на зимата. Кризата што ја зафати Европа е резултат на падот на понудата во комбинација со нагло зголемување на побарувачката по укинувањето на рестриктивните епидемиолошки мерки.

Кризата се заканува да го задуши економското заздравување со зголемување на деловните трошоци и сметките за енергија на домаќинствата, зголемувајќи ја инфлацијата до највисоко ниво во изминативе години. Многу компании се обидуваат да ја зголемат својата енергетска ефикасност, но секој профит бара зголемување на инвестициските трошоци.

Постои ризик владите на европските земји да интервенираат директно, како што е случај во Кина. Ова може да вклучува ограничувања за потрошувачката на индустриска енергија за да се зачуваат скромните зимски резерви за греење за домаќинствата.

Земјите на Европската унија имаат доволно снабдување со гас за зимата, а скокот на цените укажува на потребата за брза транзиција кон обновливи извори и реформа на пазарот за гас во ЕУ, изјави во средата еврокомесарот за енергија, Кадри Симсон.

Според неа, залихите во подземните капацитети за складирање гас се повеќе од 75% низ цела Европа. Ова ниво е пониско од 10-годишниот просек, но доволно е да се покријат потребите во текот на зимската сезона“, рече таа во Европскиот парламент, пренесе Ројтерс.

Учествувајќи во дебатата за зголемувањето на цените на бензинот, која ги погодува најсиромашните граѓани на ЕУ и која влијае врз одлуките за деловни инвестиции и се заканува да го забави економското закрепнување, Симсон најави дека наскоро ќе претстави план за реформа на пазарот на гас во ЕУ. „До крајот на годината, ќе предложам реформа на пазарот за гас и во тој контекст ќе ги разгледам прашањата за складирање и безбедност на снабдувањето“, додаде таа.

Една од идеите, предложена од Шпанија, е ЕУ да купи гас заедно за да ја искористи моќта на својот единствен пазар од 450 милиони потрошувачи и да формира стратешки резерви на гас во ЕУ. Симсон процени дека вреди да се анализира заедничката набавка и складирање.

„Европа мора да одговори на зголемувањето на цените на бензинот со преземање брзи, координирани активности на ниво на земја-членка, користејќи ја силата на својот единствен пазар и подигање на подготвеноста за идна криза“, рече Симсон.