Цените на јагленот рушат рекорди во Кина

40

Цените на јагленот достигнаа рекордно ниво во Кина, откако поплавите ги доведоа во прашање залихите, објави Ројтерс. Земјата е најголемиот потрошувач на јаглен во светот и се повеќе се соочува со закана од енергетска криза во услови на недостаток на јаглен и високи цени.

Владата веќе презеде голем број чекори за промовирање на експлоатацијата на јаглен и регулирање на потрошувачката на електрична енергија од индустријата. Многу производители на електрична енергија и потрошувачи на јаглен го зголемуваат увозот на фосилни горива.

Локалните власти во кинеските региони за јаглен, провинцијата Шанси и автономниот регион Внатрешна Монголија, им наредија на работниците во 200 рудници да го зголемат производството. Но, поплавите ја ограничија работата на 60 рудници само во Шанси, а четири рудници со вкупно годишно производство од 5 милиони тони се целосно затворени.

Јануарските договори за јаглен од еден од најголемите рудници во земјата, Женгжу, достигнаа цена од 1.640 јуани (речиси 255 американски долари) по тон во раната трговија денес (13 -ти октомври). Цената е трипати повисока од минатата година.

Овој раст беше регистриран само еден ден откако Пекинг објави дека ќе овозможи либерализација на цената на енергијата произведена од јаглен за индустријата.

Податоците од царинските власти, исто така, покажуваат дека во септември увозот на јаглен во Кина е значително зголемен – 32,88 милиони тони или зголемување од 76% во однос на истиот период минатата година.

Главните снабдувачи на јаглен во Кина се Русија и Монголија. Сепак, испораките од таму не се доволни поради ограничениот капацитет на железничката мрежа. Друг извор е Индонезија, но лошото време го ограничува снабдувањето по морски пат.

Поради оваа лоша случајност, некои кинески производители на електрична енергија започнаа да бараат алтернативни добавувачи – на пример од Казахстан.

Во исто време, сепак, податоците покажуваат пад на увозот на нафта. Во септември, земјата, најголемиот светски увозник на сурова нафта, купи нешто повеќе од 41 милион тони сурова нафта, во просек околу 9,99 милиони барели дневно. За споредба, во август Кина увезе 10,5 милиони барели дневно, а во септември 2020 година – 11,8 милиони барели.

Во септември имаше пораст на увозот на природен гас на 10,6 милиони тони, што е поврзано со подготовките за зимската сезона, но исто така е донекаде компензација за недостатокот на јаглен за производство на електрична енергија, објасни Ројтерс.