Цените на нафтата би можеле да пораснат во зима

19

Американската министерка за финансии Џенет Јелен изјави во неделата дека Американците би можеле да се соочат со зголемени цени на нафтата оваа зима кога ЕУ значително ќе го намали купувањето на руска нафта, додавајќи дека ценовниот плафон предложен од Западот за извозот на руската нафта е дизајниран да ги задржи цените под контрола.
„Тоа е ризик, а ризикот е што работиме на ограничување на цената за да се обидеме да го решиме тоа“, рече Јелен за Би-Би-Си.

Може да дојде до можно зголемување на цените бидејќи ЕУ „во голема мера ќе престане да купува руска нафта“ и ќе ги забрани услугите што и дозволуваат на Русија да транспортира нафта со танкери, рече таа.

Ограничувањето на цената на нафтата договорено на самитот на Г7 на богатите нации ги повикува земјите-учеснички да одбијат осигурување, финансии, посредување, навигација и други услуги на танкери кои превезуваат нафта по цена повисока од онаа што допрва треба да се договори за сурова нафта и нафтени деривати.

Ограничувањето на цената на нафтата би било ефективно бидејќи западните земји се тие што ги држат во свои раце важни услуги како што се осигурување за транспорт на нафта и други услуги.