Цените на златото би можеле да пораснат за 10 отсто до крајот на годината

22

Цените на златото би можеле да пораснат за 10 отсто до крајот на годината поради потенцијалното намалување на каматните стапки, објави швајцарската банкарска корпорација УБС.

Златото, и покрај малиот пад на почетокот на 2024 година, сè уште е над психолошката граница од 2.000 долари за унца, а до крајот на годината може да се искачи на 2.250 долари како „моќта на пресвртот на американската ФЕД на централната банка на САД“ во однос на каматата стапките не треба да се потценуваат, сметаат експерти на UBS, пренесува CNBC.

Канадската Scotiabank е повнимателна и верува дека унца злато ќе чини 2.000 долари на крајот на тековната година.