Цените на златото ќе останат високи

40

Цените на златото во понеделникот достигнаа 2.135 долари за унца, што е нов рекорд во апсолутна вредност. Ако се земе предвид инфлацијата, вредноста на златото во 1980 година беше сè уште поголема, преточена во денешните цени, тогаш беше околу 2600 долари.
Остатокот од неделата забележа земање профит, а златото накратко изгледаше под границата од 2.000 долари во петокот, бидејќи ФЕД повторно изгледа подготвен да ги намали каматните стапки за прв пат во мај, наместо во март. На падот на златото влијаеше и позиционирањето на главните играчи кои имаа најотворени долги позиции во последните 12 месеци. Среброто се повлече од врвот во понеделникот за повеќе од десет проценти

Цените на златото достигнаа уште едно рекордно високо ниво оваа недела по бурната 2023 година, а комбинацијата на геополитички тензии и континуираното купување на централната банка треба да доведат до тоа побарувачката да остане еластична следната година, според Светскиот совет за злато.

Жолтиот метал се проби низ 2.100 долари за унца во понеделникот, пред малку да забави, при што цените на самото место се движеа околу 2.030 долари за унца рано во петокот.

Во својот извештај за изгледите на златото за 2024 година објавен во четвртокот, Светскиот совет за злато забележа дека многу економисти сега очекуваат „меко приземјување“ во САД – Федералните резерви ќе ја вратат инфлацијата на целта без да предизвика рецесија – што би било позитивно за глобалната економија.

Телото на индустријата (кое ги претставува компаниите за ископување злато) забележа дека историски, меките средини за слетување „не биле особено привлечни за златото, што резултирало со рамен до малку негативен просечен принос“.

„Сепак, секој циклус е различен. Овој пат, засилените геополитички тензии во клучната изборна година за многу големи економии, во комбинација со континуираното купување на централната банка, може да обезбеди дополнителна поддршка за златото“, додава WGC.

Нејзините стратези, исто така, забележаа дека веројатноста за меко слетување „во никој случај не е сигурна“, додека глобалната рецесија сè уште не е исклучена.

„Ова треба да охрабри многу инвеститори да држат ефективни инструменти за хеџинг, како што е златото во нивните портфолија“, велат од „WGC“.

Двата најзначајни настани кои ја поддржаа побарувачката на злато во 2023-та година беа колапсот на банката во Силиконската долина и нападот на Хамас врз Израел, потенцираат од „WGC“, проценувајќи дека геополитичките настани додадоа меѓу 3 и 6% на неговата цена во текот на годината.

„И за една година со важни глобални избори, вклучително и во САД, ЕУ, Индија и Тајван, потребата на инвеститорите за заштита на портфолијата веројатно ќе биде поголема од вообичаеното“, објаснуваат аналитичарите во извештајот, гледајќи ја 2024-та година.

Сите очи се вперени во ФЕД

Главниот пазарен стратег на „WGC“, Џон Рид, изјави за „CNBC“ дека цените на златото најверојатно ќе останат во нивниот сегашен опсег, но ќе бидат нестабилни следната година. Тој очекува тие да реагираат на одделни економски податоци кои ја информираат веројатната траекторија на политиката на ФЕД додека не се случи првото намалување на каматните стапки.

Пазарите во моментов го очекуваат првото намалување за 25 базични поени на стапката на федералните фондови веќе во март следната година.

Додека намалувањето на каматните стапки генерално се смета за добра вест за златото (бидејќи паѓаат приносите во готовина, а штедачите гледаат на други инвестиции со висок принос), Рид нагласува дека два фактори може да значат дека „очекуваното олеснување на каматната политика може да испадне помало нахакан на златото отколку што првично изгледа“.

Прво, ако инфлацијата падне побрзо од каматните стапки – како што во голема мера се очекува – тогаш реалните каматни стапки ќе останат високи. И второ, понискиот раст од очекуваниот може да влијае на побарувачката на злато кај потрошувачите.