Централната банка на Унгарија ги зголеми каматните стапки на највисоко ниво во Европа

16

Централната банка на Унгарија ги зголеми каматните стапки откако националната валута на земјата го достигна најниското ниво во Европа, а пратениците предупредија на влошување на изгледите поврзани со инфлацијата.

Показателот за еднонеделниот депозит се зголеми за 30 базични поени на 6,45 отсто, со што каматните стапки на унгарската централна банка станаа највисоки во Европската унија, пишува Блумберг.

Агресивната монетарна политика не успеа да го стимулира закрепнувањето на форинтата, чија вредност во однос на еврото падна за 4,5 отсто од почетокот на конфликтот во Украина.

Инфлациските перспективи, влијанието на конфликтот во соседната земја, планот за консолидација на буџетот на реизбраниот премиер Виктор Орбан и разговорите со Брисел за распределбата на средствата од ЕУ се фактори кои многу ќе влијаат на идните одлуки на Унгарија.

ЕУ официјално започна процес поврзан со новите буџетски овластувања, што на крајот може да ја лиши владата на Орбан од повеќе од 40 милијарди евра (42 милијарди долари)