Црна Гора: Цените на недвижностите сè уште се високи, заладување на пазарот не е на повидок

58

Високите цени на недвижностите се одамна карактеристика на црногорскиот пазар, а од доаѓањето на голем број граѓани на Русија и Украина по почетокот на конфликтот, цените за изнајмување или купување стан значително се зголемија.

Ова го потенцира Јасмин Јусуф Личина, извршен директор на агенцијата за недвижности Manzil home nekretnine во интервју за Дан.

„Моменталната состојба на пазарот на недвижности, во однос на интересот, побарувачката и продажбата, е многу активна и непроменета во последниот период, а судејќи според искуството и работата на нашите агенти на терен, ние сме на мислење дека оваа Ситуацијата нема да се промени ниту во наредниот период“, рече тој.

Тој вели дека моментално најзаинтересирани купувачи за недвижности се во Подгорица, Тиват, Будва и Бар.

„Кога станува збор за главниот град, најголем интерес на владата има за деловите од градот околу трговскиот центар Big Fashion и неодамна Драстично е зголемен интересот за населбите Стари аеродром и Забјело“, наведува Личина.

За евентуалното намалување на цените, односно заладување на пазарот, соговорникот посочува дека одговорот на тоа прашање зависи од многу фактори.

„Еден од тие фактори е дали ќе продолжи да расте бројот на странци кои доаѓаат во Црна Гора да го остварат правото на престој и работа врз основа на купување недвижен имот или основање компанија, како и зголемувањето на цената на градежни материјали и висината на просечните плати. Јас сум на мислење дека таквата состојба нема да се смени уште најмалку две години“, рече Личина.

Кога станува збор за побарувачката на недвижности во старите и новите згради, вели дека побарувачката е сè уште голема, иако цените на старите згради се движат од 1.300 до 1.600 евра за метар квадратен, додека цените во новите згради се движат од 1.700 до 2.500 евра во зависност од локацијата.