Црни прогнози: На светот му се заканува колапс во снабдувањето со струја

24

Глобалните електроенергетски мрежи наскоро ќе се соочат со најголемиот тест во последните децении, бидејќи производството на електрична енергија во најголемите светски економии е загушено, пишува Блумберг.

Проблеми, како што се наведува, се војната во Украина, сушата, загубите во производството, историски ниските залихи и реакцијата на пандемијата. Пазарите на енергија ширум планетата „се лизнаа“ во текот на изминатата година, а потрошувачите ги трпеа последиците од порастот на цените, но работите сè уште одат на полошо.

Проблемот е што снабдувањето со енергија е толку мало што едноставно нема да биде доволно за нормален живот, а прекините на струјата ќе ги загрозат животите во ситуации кога нема вентилатори или климатизери кои би им олесниле на луѓето да се справат со високите температури, наведува Блумберг.

Климатските промени значат дека денешните екстремни топлотни бранови ќе зачестат и ќе продолжат да го зголемуваат притисокот врз снабдувањето со електрична енергија.

Летото во поголемиот дел од северната хемисфера е врв на искористување на електричната енергија, а за оваа година се најавени големи горештини. Научниците предвидуваат особено топли месеци во САД. Шест електрани во Тексас престанаа овој месец кога пристигнаа првите летни горештини, како навестување за тоа што следува. Најмалку десетина американски држави од Калифорнија се во опасност од прекин на електричната енергија ова лето.

Азискиот топлотен бран предизвика секојдневни прекини на електричната енергија веќе неколку часа, загрозувајќи повеќе од милијарда луѓе низ Пакистан, Мјанмар, Шри Ланка и Индија. Снабдувањето со електрична енергија ќе биде спорно во Кина и Јапонија. Јужна Африка веќе се подготвува за година рекордни „затемнувања“.

Исто така, Европа би можела да се најде во несигурна ситуација ако Москва го прекине снабдувањето со природен гас, што може да предизвика прекини и прекини на системот, намалувања и прекини на електричната енергија во некои земји.