Во Турција од први јануари следната година завршува продажбата на непакувано сирење, согласно новата регулатива на тамошното Министерство за храна, земјоделство и сточарство, пишува Хуријет.
Новата регулатива е направена врз основа на консултации со претставници од прехранбениот сектор, Универзитетите и невладините организации, а е во согласност со турскиот кодекс за храна.
Се смета дека оваа нова регулатива ќе донесе огромни промени во продажбата на сирење во Турција. Од следната година само спакувано и хигиенско чисто сирење ќе може да се најде на пазарот во земјата. И пакувањето на сирењето треба да биде во согласност со турскиот кодес за храна.
Според овој кодекс, на пакувањето на производите од млеко мора да стои датата на производство и местото и рокот на траење на производот.
Податоците на Националниот совет за млеко во Турција покажуваат дека потрошувачката на сирење по глава жител е 16,5 килограми.