Туристичките посети на Катар се зголемени за речиси 160 проценти

12

Катар туризам (QT), владиното тело за управување со туризмот, потврди дека од јануари до август оваа година, повеќе од 2,56 милиони туристи од целиот свет ја посетиле државата Катар, што го надминува бројот на пристигнувања постигнат во текот на целата минатата година кога оваа земја од Арапскиот Залив беше домаќин на Светското првенство во фудбал, пренесува Anadolu.
Како што јави катарската државна новинска агенција QNA, бројот на посети претставува зголемување од дури 157 отсто во споредба со истиот период минатата година.

Катар го посетуваат туристи од целиот свет, а меѓу првите десет земји по број на посети се Саудиска Арабија, Индија, Германија, Соединетите Американски Држави, Кувајт, Оман, Бахреин, Велика Британија, Обединетите Арапски Емирати. (ОАЕ) и Пакистан.

Инаку, по Светското првенство на ФИФА, земјата од Персискиот залив се обидува да се позиционира како водечка глобална туристичка дестинација, со што продолжува со чекорите во спроведувањето на плановите за нејзината економска диверзификација.

Во текот на изминатите месеци, Катар туризам започна неколку успешни кампањи и иницијативи насочени кон зајакнување на катарскиот туристички сектор и подигање на глобалната свест за проширената понуда за угостителство, каде Катар е претставен како „фузија на модерноста и културната автентичност“. Во меѓувреме, Доха е избрана за главен град на арапскиот туризам.

Во соопштението на QT се наведува дека најновите достигнувања сведочат за растечката глобална позиција на Катар како водечка туристичка дестинација, статус на кој влијаеше успешното домаќинство на Светското првенство, кое исто така го стави Катар на меѓународната туристичка мапа на светот. Туристичкиот сектор во земјата, исто така, е зајакнат со продолжување на важноста на популарната Hayya картичка до 2024 година, како и повторното лансирање на платформата Hayya, која сега е водечки портал за патници на кои им е потребна виза за влез во Катар.

„Порастот на бројот на меѓународни посетители во Катар е резултат на стратегијата на катарскиот туризам да го искористи моментумот на најголемиот светски спортски настан на крајот на минатата година. Со фокусирање на нашите приоритетни пазари, како и повеќеслојниот пристап, кој ги зема предвид силните напори и иницијативи во нашите стратешки столбови, успеавме да бидеме домаќини на посетители од сите краишта на светот…“, рече претседателот за туризам на Катар и Катар ервејс. Извршниот директор на Групацијата Акбар Ал Бакер, пренесува QNA.

Дополнително, катарскиот туризам „ѕирна“ во сите сегменти на деловниот туризам, барајќи да ги прикаже врвните адути на земјата, кои ги вклучуваат нејзината респектабилна национална авиокомпанија, наградуваните аеродроми, сосема нов транспортен систем…

Растот на бројот на посетители е последица и на зголемениот фокус на туризмот за крстарење во Катар. Ново реновираното пристаниште во земјата е стратешки лоцирано во срцето на Доха, овозможувајќи им на посетителите максимално да го искористат својот краток престој во главниот град.

Во април годинава беше објавено дека катарските власти очекуваат зголемување на туристичките посети за 347 отсто во однос на 2022 година. Овој раст делумно ќе се заснова на серија новоорганизирани фестивали и популарни туристички настани.