Турските компании добија покана од Саудиска Арабија да учествуваат во Vision 2030

46

Саудиска Арабија ги покани турските компании да учествуваат во иницијативата на земјата Визија 2030. „Му придаваме големо значење на приватниот сектор и на Саудиска Арабија и на Турција и сакаме да ги диверзифицираме инвестициите“, рече министерот Калид Бин Абдулазиз Ал-Фалих.

Говорејќи на бизнис форумот Турција-Саудиска Арабија организиран како дел од посетата на турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган на земјата, Ал-Фалих рече дека односите меѓу Турција и Саудиска Арабија неодамна се подобрија.

Еднодневниот форум, на кој беа домаќини турските и саудиските министри, го организираше Турскиот одбор за надворешни економски односи (ДЕИК) во саудискиот пристанишен град Џеда, јавува Anadolu Agency.

Истакнувајќи дека Саудиска Арабија планира да инвестира 3,3 трилиони долари во програмата Визија 2030, тој рече дека во овој случај се отвораат големи можности за турските компании.

Програмата Визија 2030 има за цел да ја намали зависноста на саудиската економија од нафта и да ја диверзифицира економијата со десетици проекти планирани за секторот за јавни услуги.

„Каде и да одам гледам силно присуство на компании од двете земји, инвестициите и технологиите на турскиот приватен сектор се многу значајни, како во Африка, така и на Блискиот Исток. „Не можам да замислам колкава моќ ќе покажеме кога ќе се соберат силите од приватниот сектор на двете земји“, додаде Ал-Фалих.