Укинат бесплатниот јавен превоз во Скопје

20

Град Скопје ги известува граѓаните дека од 12 часот на пладне веќе се укинати вонредните мерки за загадувањето. Меѓу тие мерки беа и бесплатниот јавен превоз и поскапениот паркинг, како и како и интервентните препораки за намалување на загадувањето на воздухот што беа воведени на 27 јануари 2020 година.

На мерните станици во главниот град среднодневните концентрации на ПМ10 честички во воздухот се под дефинираниот праг на алармирање од 175 µг/м3 и соодветно на тоа епизодата со зголемено загадување во текот на два последователни дена е прекината.

Овие мерки и препораки за намалување на загадувањето на воздухот ќе се воведат повторно доколку се повтори епизодата со загадувањето на воздухот, а за што граѓаните ќе бидат навреме информирани.

Фото: Facebook