Universal Music Group има одличен старт на берзата

14

Акциите на Universal Music Group достигнаа вредност повисока од очекуваната во првите моменти на тргување преку првична јавна понуда (ИПО) на Euronext берзата.

Aкциите вчера се тргуваа по 25,74 евра (30,19 американски долари), со што компанијата доби пазарна капитализација од 46,67 милијарди евра (54,7 милијарди долари). Референтната цена на акциите, ден пред котирањето на берзата, беше утврдена на 18,50 евра (21,70 американски долари) по хартија од вредност, што укажува на пазарна вредност од околу 39 милијарди евра. Во споредба со почетната цена, вредноста на акциите се зголеми за 39% на самиот почеток на нејзиниот берзански живот.

Universal Music Group (UMG) е музичко конгломератско мнозинство сопственост на француски „Вивенди“. Со закрепнувањето на музичката индустрија и постојаниот раст на стримингот, со оглед на огромното портфолио на уметници и песни, „Вивенди“ многу добро ги искористи тековните трендови на пазарот, велат аналитичарите, пренесе „Холивуд репортер“.

Раководството на UMG, предводено од претседателот и извршен директор Лусијан Гранж, претстави деловни успеси на крилјата на резултатите на музичките sвезди како Лејди Гага, Џастин Бибер или Тејлор Свифт.

Музичката компанија беше клучен двигател на растот на матичната компанија „Вивенди“ во првата половина на 2021 година, со заработка поголема за 38% во споредба со истиот период минатата година. Заработката на UMG од 753 милиони евра претставува повеќе од 70 проценти од вкупната заработка на „Вивенди“ во првата половина од оваа година (1,07 милијарди евра).

Сепак, независниот живот на берзата значи, на некој начин, одвојување од матичната компанија. Кога новинарите неодамна го прашаа извршниот директор на „Вивенди“, Арналд де Пифонтејн, како менаџментот на компанијата ќе ја поддржи цената на акцијата на UMG, Де Пифонтејн одговори дека една од можните опции е програма за откуп на акции.