UPS го тестира најмалото комбе за испорака во светот

23

Деновиве во повеќе градови низ Европа може да се забележат необични прозорци. Низ нивните тесни улици во историските јадра, куририте на UPS почнаа да доставуваат пакети до вратите на домовите со необични велосипеди со погон на четири тркала и електрични велосипеди. Ова возило е произведено од британската компанија Fernhay, наречено eQuad, и во основа е мало комбе за испорака што вози како електричен велосипед.

Според тоа, добавувачите на UPS-от треба да вртат педали внатре во полузатворената кабина, но имаат помош од електричен мотор. Благодарение на обликот на возилото и конфигурацијата на четири тркала, тие не мора да одржуваат рамнотежа, а сепак можат – како велосипед – да се лизгаат низ најтесните улици во градот, премини или дури и да влезат во дворовите.

Fernhay eQuad е широк само 84 сантиметри, долг помалку од 3 метри и висок речиси 2 метри – така што, и покрај компактните димензии, може да носи пакети до 2,3 кубни метри и тежина до 200 килограми во багажниот простор. Со батерии, кои можат да имаат капацитет до 6 kWh, добавувачите можат да користат електрична помош при возење цел ден. Досегот е деклариран на околу 65 километри, а најголемата брзина на eQuad е електронски ограничена на 25 km/h.

Во моментов дури 100 вакви возила се тестираат на повеќе пазари во рамките на Европската унија, а планот е да се прошират и во САД. Оваа иницијатива е во согласност со политиката на UPS да започне да се префрла на испораки на пакети без штетни емисии, но и да ја забрза, олесни и направи испораката до „последниот километар“ достапна насекаде.

Фото: Facebook