Вештачката интелигенција наскоро ќе ги замени најплатените работни места

58

Технолошкиот напредок влијае на пазарот на трудот низ историјата на човештвото, а доаѓањето на вештачката интелигенција не се разликува. Со исклучок што има пошироко и побрзо влијание од се што сме сведоци во минатото. А од тоа не се заштитени ниту најдобро платените работни места…

Роботите, автоматизацијата и додавањето на вештачка интелигенција или машинското учење узурпираа и ќе продолжат да узурпираат бројни индустрии. Секоја компанија сака да ги намали трошоците и да ја зголеми продуктивноста, тоа е основната суштина на оние кои ја водат, односно оние кои инвестираат во нив.

Но, некој мора да се грижи за сите оние кои како резултат ќе останат без работа. Особено затоа што немаат премногу време да ги променат вештините, да се преквалификуваат и да најдат нешто ново. Нешто што барем за некое време нема да биде узурпирано од новата технологија.

И, некако, кога се разговараше со кол центрите, поддршката воопшто и производствениот сектор, работите беа помалку алармантни. Како и секогаш кога станува збор за ниско платени работни места. Но, сега кога дојде редот на тие неколку нивоа погоре, има проблем.

Имено, во наредните години вештачката интелигенција треба да влијае на работните места поврзани со анализа на буџетот, ракување со податоци, даночниот сектор, оние кои се занимаваат со т.н. техничко пишување, и на крајот, во неволја се и веб-програмерите, програмерите, целиот сектор поврзан со науката за податоци, големите податоци…

Тоа се работни места за кои беа потребни години и години школување, практична работа и постојано образование. А вештачката интелигенција може да го избрише сето тоа во „дел од секунда“. Иако аналитичарите тврдат дека вештачката интелигенција ќе отвори некои нови работни места, некои нови работни места… кој може да замени некого со 20 години искуство и десет години образование за работата што ќе ја изгуби? Кој може на таков човек да му даде уште десет, 20 или 30 години да се усоврши во нешто што не го правел порано?

Во исто време, некој ќе профитира додека вештачката интелигенција ја презема контролата врз се што е поврзано со автоматизирани процеси, ракување со големи количини на податоци и слично. Станува збор за бербери, фризери,водоводџии, бебиситерки, пожарникари, полицајци, лекари, педикиристи, собирачи на ѓубре…

Затоа, секој што работи директно со луѓе и мора да биде во физички контакт со нив ќе стане поценет на пазарот на трудот, пишува ICT Business.