Владите на земјите од Г20 инвестираа 1.400 милијарди долари во фосилни горива во текот на 2022 година

15

Членовите на Г20 минатата година вложија рекордни јавни пари во фосилни горива и покрај тоа што ветија дека ќе ги намалат таквите инвестиции.

Износот на јавни пари што се прелеваат во јаглен, нафта и гас во 20-те најголеми светски економии ќе достигне рекордни 1,4 трилиони долари во 2022 година, според истражувачкиот центар Меѓународен институт за одржлив развој (IISD), дури и кога светските лидери се согласија постепено да го отфрлат „неефикасни“ субвенции за фосилни горива на климатскиот самит Cop26 во Глазгов пред две години.

Извештајот доаѓа пред состанокот на Г-20 во Делхи следниот месец, кој би можел да го постави тонот за следната голема климатска конференција, што ќе се одржи во Обединетите Арапски Емирати во ноември, пишува „Гардијан“.

Клучот е лидерите да ги стават субвенциите за фосилните горива на агендата, рече Тара Лаан, виш соработник на IISD и главен автор на студијата. „Овие бројки се остар потсетник за огромните суми на јавни пари што владите на Г-20 продолжуваат да ги инвестираат во фосилни горива – и покрај сè поразорните влијанија на климатските промени“.

Согорувањето на фосилните горива ослободува загадувачи кои ја загреваат планетата и ги влошуваат екстремните временски настани. Тие исто така го загадуваат воздухот со токсини кои ги оштетуваат белите дробови и другите органи на луѓето. Научниците проценуваат дека загадувањето на воздухот од фосилни горива убива од еден до 10 милиони луѓе секоја година.

Но, покрај овие очигледни штети за општеството, владите дополнително ги поддржаа производителите на фосилни горива и нивните клиенти со јавни пари. Во извештајот се наведува дека минатата година владите на Г-20 обезбедиле околу илјада милијарди долари субвенции за фосилни горива, 322 милијарди долари инвестиции од државни претпријатија и 50 милијарди долари заеми од јавни финансиски институции.

Вкупниот број е повеќе од двојно поголем од она што истите тие влади го дадоа во 2019 година, открија авторите на студијата.

Количината на јавни пари што се влева во индустријата за фосилни горива имаше тенденција да се намалува во деценијата до 2019 година, но повторно се зголеми во последните три години.