Во Хрватска најевтин хектар, на Канарските острови над 120.000 евра

35

Земјоделското земјиште во Хрватска е најевтино во Европската унија. Тоа е повеќе од 20 пати поевтино отколку во најскапата Холандија, покажуваат податоците на Европската статистичка служба.

Купувачите морале да платат дури 69.632 евра за хектар земјоделско земјиште во Холандија во 2019 година, утврди Еуростат, додавајќи дека сите холандски региони се над просекот на другите земји од ЕУ.

Хрватска, пак, имала најевтино обработливо земјоделско земјиште, со просечна цена по хектар од 3.440 евра во 2020 година.

Меѓу регионите, најскапи се Канарските острови, каде хектар обработливо земјоделско земјиште во 2020 година чинеше 120.447 евра, пренесува Пословни дневник.

Евростат немаше податоци за Германија, Португалија и Кипар.

Скок во Романија и Чешка

Од 2011 до 2020 година, цените на земјоделското земјиште најмногу пораснале во Романија и Чешка, повеќе од пет пати, објави Европската статистичка служба.

Цената на хектари во Естонија и Литванија нагло порасна во последната деценија, околу три и пол пати, иако сè уште е меѓу најевтините во ЕУ.

Тој е повеќе од двојно зголемен во Бугарија, Унгарија и Полска.

Цените на земјиштето пораснаа и во другите земји-членки, иако послаби, со исклучок на Грција, каде земјиштето во 2020 година беше дури 18 отсто поевтино од 2011 година.

Закупнината на обработливо земјоделско земјиште е најскапа во Италија, каде во просек изнесувала 837 евра по хектар годишно. Блиску е и Холандија со просечни 819 евра годишно.

Во Хрватска, пак, хектар земјоделско земјиште во 2020 година се издавало за 73 евра. Блиску се и Летонија и Естонија, каде киријата за хектар изнесувала 71, односно 76 евра.

Најниска цена за изнајмување забележала Словачка, од само 57 евра, покажуваат податоците на Евростат.