Волмарт бара 20 илјади работници пред празничниот период

17

Волмарт денеска објави дека планира да вработи 20.000 работници.

Така, тие сакаат да помогнат во непречено движење на стоката, во пресрет на очекуваниот празничен шопинг. Најголемиот американски работодавач вели дека им е потребна работна сила во доменот на синџирите на снабдување.

Работните места ќе бидат комбинација од стандардно и скратено работно време, но станива збор за постојана работа. Опсегот на работни места се движи од бележење на нарачки до управување со товар, во повеќе од 250 дистрибутивни центри, центри за испорака и транспортни канцеларии, известува CNBC.

Просечната плата за соработник во синџирот на снабдување е 20,37 долари (17,26 евра) на час, вели Волмарт во објава на својот корпоративен блог. Компанијата, исто така, објави дека ќе одржи специјални состаноци за вработување на 8 и 9 септември.

Интересно е што Волмарт вработува наголемо, додека компаниите се соочуваат со жестока конкуренција кога бараат работници, но и со пандемијата Ковид-19, која не престанува да го „тресе“ производството и да ги забавува испораките.

Овие предизвици се претворија во одложувања, недостаток на акции и повисоки цени во индустријата. Американскиот трговски гигант се уште не ги објави плановите за вработување за време на празниците, и речиси од 1 септември, односно. од денес – веќе се размислува за тоа.

Минатата година, трговецот на мало соопшти дека ќе вработи 20.000 сезонски соработници, а за прв пат по пет години, најави значајно вработување за време на празниците. Компанијата, исто така, ги зголеми инвестициите во синџирите на снабдување, како што се додавање на високотехнолошки, автоматизирани системи за избор на продавници, кои помагаат во изборот и пакетот на нарачки преку Интернет.

Волмарт во август посочи дека има голема побарувачка за училишен прибор, багаж, облека и други работи, а потрошувачите брзаат назад во продавниците. Неодамна, тие исто така почнаа да плаќаат специјални бонуси за чуварите на магацини и да покриваат 100% од трошоците поврзани со колеџот и книгите за вработените.