Волстрит: Индексите паѓаат, записниците на ФЕД ги загрижуваат инвеститорите

12

Американските индекси паднаа во средата бидејќи записникот од состанокот на Федералните резерви во мај предизвикаа загриженост за тврдоглавата инфлација, што укажува дека централната банка нема да ги намали каматните стапки во скоро време.
Dow Jones Industrial Average падна за 201,95 поени, или 0,51%, за да се затвори на 39.671,04. Тоа беше најлошата сесија на 30-акциониот индекс во мај. S&P 500 изгуби 0,27% на 5.307,01, а Nasdaq Composite падна за 0,18% на 16.801,54.

Во записникот од состанокот за политика на Федералниот комитет за отворен пазар од 30 април до 1 мај, објавен во средата, се наведува недостатокот на напредок во последните месеци кон пониска инфлација. Записникот, исто така, покажа дека „различни учесници“ разговарале за подготвеноста да се зголемат стапките доколку инфлацијата не продолжи да паѓа кон целта од 2%.

Инвеститорите, исто така, со нетрпение го очекуваа објавувањето на најновиот извештај за заработката на Nvidia. Производителот на чипови падна за 0,5% во средата пред неговите квартални резултати за заработка по ѕвоното. Аналитичарите очекуваат уште еден силен квартал од производителот на чипови. Податоците на LSEG покажуваат дека консензуалните проценки за заработката по акција и приходите пораснале за 400% и 240% соодветно на годишна основа.

Објавувањето на приходите на производителот на чипови „стана еден од најважните настани во макро календарот“, според стратегот на Дојче банк, Хенри Ален.

Ален забележа дека еден ден по последниот извештај за заработката на Nvidia во февруари, S&P 500 скокна за повеќе од 2% следниот ден, објавувајќи ги своите најдобри дневни перформанси за повеќе од една година.